Udruženje „Ženske studije i istraživanja“, Novi Sad, podružnica Subotica

 

Tribina

 

80 godina AFŽ u Subotici

 

28. maj 2024. 18.00h, prostor Savremene galerije Subotica, Rajhl Ferenca 5

 

ili onlajn na zum linku:

https://us06web.zoom.us/j/81451051444?pwd=NXNOREJ4dW1hOEgyNVpKK2o5R2tvQT09


Govore:

dr Margareta Bašaragin

Dejan Mrkić

 

Ove godine u maju navršava se 80 godina od osnivanja prvog inicijativnog gradskog odbora Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Subotici (maj 1944).

AFŽ osnovan je 6. decembra 1942. u Bosanskom Petrovcu, a (samo)ukinut septembra 1953. u Beogradu. Bio je to najmasovniji ženski pokret na našim prostorima i šire koji je doprineo borbi protiv fašizma, opštoj ravnopravnosti žena, ali i slobodi i emancipaciji jugoslovenskog društva u celini.

Posle Drugog svetskog rata aktivnosti afežeovki u Subotici su bile raznorodne. Pružale su pomoć bolnicama i izbeglicama, opismenjavale, organizovale razne kurseve, dobrotvorne humanitarne akcije, proslave, prikupljale i slale pomoći, angažovale se u izbornim agitacijama. Njihova masovnost bila je njihova najveća snaga.

Zbog požrtvovanosti, srčanosti, nesebičnosti i miroljubivosti antifašistkinja Subotice pozvane smo sve na odgovornost da znanje o njima trajno zabeležimo i da ih se sećamo.

 

Dr Margareta Bašaragin je osnovne i masterske studije dimplomirala na Odseku za nemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNS. Doktorirala 2017. na ACIMSI Centru za rodne studije UNS. Poverenica je podružnice novosadskog Udruženja „Ženske studije i istraživanja” u Subotici od 2020. Dobitnica nagrade „Anđelka Milić 2022”, priznanja „Bring the Noise“ (2023) i priznanja Saveza antifašista Vojvodine (2023). Objavila je knjige Rod, kultura i diskurs razgovora u razredu (2019, Fond. ak. B. Hrabaka, VANU, N. Sad), Znamenite Jevrejke Subotice (2020, ŽSI i Fut. pub, N. Sad), Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke i afežeovke (2021, ŽSI i Fut. pub, N. Sad) i uredila tokom 2021. godine: Starost i rod u vremenu i prostoru; Sonja Licht: životna priča (ŽSI i Fut. pub, N. Sad).

Dejan Mrkić zaposlen je u Istorijskom arhivu Subotice. Na teme iz zavičajne istorije objavljuje članke u stručnim časopisima, „Subotičkim novinama“, zatim na internet portalu gradsubotica.co.rs i dr. Autor sedam kratkih dokumentarnih filmova i više izložbi arhivske građe i istorijskih izvora. Učesnik međunarodnog projekta „Atrijum“ (arhitektura totalitarnih režima).

Foto:  Nepoznata partiznaka iz Subotice (IAS F 176)