Članica ŽSI, Margareta Bašaragin,  je od 20. do 22. novembra 2020. učestvovala na Ženskoj platformi za razvoj Palić 2020: Feminizam. Pobuna. Promena.

Ovo je četvrta konferencija Ženske platforme za razvoj. Prva „Palić 1” (2000) u fokus je stavila demokratizaciju u Srbiji, konferencija „Palić 2“ (2006) bila je potvrda evropskog puta Srbije, a „Palić 3“ (2014) se okrenula ključnim razvojnim pitanjima u Srbiji. Rezultat konferencije „Palić 3“ je Prvi izveštaj Ženske platforme za razvoj Srbije i prioriteti za 2017. i 2018. godinu.

Skup je podržala i suorganizovala Fondacija Friedrich Ebert i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a podršku su pružile i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Norveška i Britanska ambasade.

Ovogodišnja konferencija postavila je nove strateške ciljeve Platforme u pet ključnih stubova: (I) Temelji, (II) Zelena ekonomija i odgovornost za razvoj, (III) Sigurnost i dobrobit, (IV) Stvaranje i (V) Saradnja. Posebna pažnja bile je posvećena pitanjima vladavine prava, antidiskriminacije, decentralizacije i organizacije države i društva, izgradnje saradničkih i solidarnih sistema u društvu, ljudske bezbednosti, zelene ekonomije, zdravlja i sporta, obrazovanja, nauke, inovacija i tehnologijama za rodnu ravnopravnost, kao i razvoja na poljima ljudskih prava, socijalne pravde, zaštite životne sredine, inkluzije, preraspodele neplaćenog rada, prevencije i zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja, institucionalih mehanizama za rodnu ravnopravnost i otklanjanja prepreka u finansiranju rodne agende.

Konferencija je ove godine obeležila dvadesetogodišnjicu postojanja i delovanja, a njen naziv inspirisan je tekstovima nedavno preminule naučnice i sociološkinje Marine Blagojević-Hjuson „Poluperiferija i rod: pobuna konteksta“ (2014).

Rad Konferencije se odvijao preko zoom-a, a u njenom radu je učestvovalo oko 200 učesnika/a iz vladinog i nevladinog sektora iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, naučnica, istraživačica, aktivistkinja i borkinja za ženska ljudska prava.

Rezultat konferencije je usvajanje dokumenta koji će biti osnova za budući rad aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije do 2025. godine.

- Agenda PALIĆ 2020: Feminizam.Pobuna.Promena.