U povodu obeležavanja 80 godina od osnivanja prvog ilegalnog inicijativnog odbora Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Subotici Udruženje "Ženske studije i istraživanja" Novi Sad, podržnica u Subotici organizovala je tribinu 28. maja 2024. u prostoru Savremene galerije Subotica i onlaj.

Na tribini su govorili/e Dejan Mrkić, saradnika ŽSI zaposlen u Istorijskomarhivu Subotica i dr Margareta Bašaragin, poverenica ŽSI u Subotici.

D. Mrkić predočio je istorijski kontekst društva u kom je nastajao AFŽ sa fokusom na situaciju u Subotici.

M. Bašaragin je u svom izlaganju predstavila kratak istorijat AFŽ Jugoslavije, potom podsetila na znamenite antifašistkinje Subotice. Posebno je govorila da su aktivistkinje osnovale prvi ilegalni inicijativni gradski odbor AFŽ-a u Subotici maja 1944. godine, u kući Pauline Poljaković (tetke Ruže Čizmek Dudašev) i tada za predsednicu su izabrale Miru Vakanjac (na slajdu fotografije dole), Ružu Čizmek Dudašev za sekretarku, a članice su bile Jagoda Jovelić, Kata Pavluković i Stanka Njegovan.

Zajednički predlog svih prisutnih bio je da obeležavamo svaku godišnjicu osnivanja AFŽ u Subotici ubuduće sa jasnom porukom da je masovnost žena u AFŽ bila njihova najveća snaga. 

 M. Bašaragin

  

B. Kopilović, D. Mrkič, M. Bašaragin

Foto: M. Dokmanović