Od ženskih nevladinih organizacija do Univerziteta
Svenka Savić

Sa demokratskim promenama u Vojvodini (2000), u Udruženju građana „Ženske studije i istraživanja“ počeli smo različite aktivnosti usmerene na afirmaciju akademskog programa ženskih studija. Pored dvogodišnjeg edukativnog programa, istovremeno smo organizovale nekoliko važnih aktivnosti u gradu Novom Sadu koje su doprinosile širenju znanja o potrebi ovakvih studija. Tokom 2000. godine i nekoliko narednih, formirane su različite ženske nevladine organiazcije (detaljnije u tekstu Veronike Mitro, 2005, u knjizi Prvih pet godina, Zavod za ravnopravnost polova).

Ovde donosimo deo istorije formiranja Mreže ženskih nevladinih organizacija u Vojvodini i popularisanje problematike ženskih studija u akademskoj zajednici Univerziteta u Novom Sadu.

Obe aktivnosti su bile uz značajnu podršku Sekretarijata za rad zapošljavanje i rodnu rvnopravnosti, posebno sekretarke mr Jelice Rajačić Čapaković (detaljnij eu knjizi Svenka Savić, 2008, Jelica Rajačić Čapaković).

Novosadska ženska mreža (NŽM) je deo ženskog pokreta u regionu, zemlji i svetu; podržava demokratske procese koji unapređuju rodnu ravnopravnost i politiku jednakih mogućnosti; zatim, izgradnju mira i nenasilja; zalaže se za otklanjanje svakog oblika diskriminacije u društvu. NŽM aktivno i u kontinuitetu deluje od 2000. godine, organizujući različite akcije i kampanje čiji je krajnji cilj društvo jednakih mogućnosti. Formalno se afirmilasa u 2004. Projekat NŽM podržali su Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova i unapređenje položaja žena Skupštine grada Novog Sada i Izvršni odbor grada Novog Sada u 2004. godini (do 2008. godine Komisija nije radila i odskora je aktivna u gradu).

(bliže informacije o programu Ženski ritam grada: Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa. 2004.)

Članice Novosadske ženske mreže u trenutku osnivanja u Novom Sadu su:
- Amarilis,
- Ženske studije i istraživanja "Mileva Marić Ajnštajn",
- Asocijacija poslovnih žena – PAŽ,
(sledeće NGO ne postoje u 2017.)
- Vojvođanka - Regionalna ženska inicijativa,
- Vojvođanska inicijativa za samozapošljavanje žena,
- Novosadski ženski centar,
- EVA – Energija, Vizija,
- Akcija, ŽAD – Žensko Aktivno Društvo,
- VideoMedeja,
- Centar za devojke "Mila",
- PROMA
- Građanka.

Obaveštenje za sastanak Mreže ženskih organizacija u Novom Sadu (8.2.2002)

Ženske studije od nevladinih organizacija do Univerziteta

Mreža ženskih grupa u Novom Sadu

Zapisnik sa sastanka mreže ženskih organizacija u Novom Sadu i Vojvodini