Ovim putem želimo da vas zamolimo za podršku.

Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada, uz finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena (EIŽ), sprovode projekat „Šta žene od 65+ (ne)mogu u Srbiji danas?”.

Projektom je predviđeno jedinstveno i po prvi put inicirano istraživanje diskriminacija starijih žena sa stanovišta njihovih potencijala. Ovim istraživanjem želele bismo da doprinesemo promeni svesti o stvarnoj i mogućoj ulozi žena koje su navršile 65 i više godina života u današnjem društvu. Verujemo da ćemo time učiniti i korak ka smanjivanju njihove socijalne marginalizacije.

Za potrebe istraživanja izrađen je ANONIMNI ONLAJN UPITNIK namenjen ženama koje su navršile 65 i više godina života. Za njegovo popunjavanje potrebno je oko 20 minuta.

Sigurne smo da svako od vas poznaje bar nekoliko žena koje bi bile zainteresovane da učestvuju  u našem istraživanju. Stoga vas molimo da naše istraživanje podržite na neki od sledećih načina:

- širenjem informacija o ovom upitniku i prosleđivanjem ovog pisma,
- neposrednim prosleđivanjem upitnika ženama odgovarajućeg uzrasta kako bi ga popunile,
- (ukoliko je potrebno) pružanjem podrške ženama prilikom njegovog popunjavanja.

Upitnik će od 1. jula do 30. avgusta 2020. godine biti dostupan na sledećem linku:
https://docs.google.com/forms/d/11b-dKT5o73UAsBROJJKcf7EylwblFlF7dBsMNU53mRE/

Posebna molba: pošaljite kratke zapise o iskustvima žena.

Istraživanjem su predviđeni i razgovori sa starijim ženama koje žive u institucijama, koje  usled situacije uzrokovane širenjem virusa kovid-19  nećemo moći da obavimo.

Zbog toga vas posebno molimo i sledeće:
ukoliko poznajete neku ženu koja živi u instituciji, pošaljite nam imejlom (na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.kratki zapis o tome kako izgleda njena svakodnevica, naročito otkako su na snazi posebne mere usled pandemije. Naročito nas zanima šta starije žene kažu o svojoj sadašnjoj situaciji i kako se osećaju pod takvim okolnostima. Važno nam je i to kako vi, kao neko ko ih poznaje, vidite njihovo opšte stanje i mogućnost komunikacije sa osobama van institucije.

Molimo vas da uz zapis navedete i svoje puno ime, prezime, godište, mesto stanovanja, kao i vrstu odnosa sa ženom o kojoj pišete (npr. baka, majka, tetka, rođaka, komšinica, itd.)

Svi podaci koje nam dostavite biće tretirani kao poverljivi. Rezultati istraživanja obrađivaće se zbirno, čime će u potpunosti biti zaštićena vaša i  privatnost žene o kojoj pišete.

Hvala unapred na podršci!

O objavljivanju rezultata istraživanja, kao i drugim aktivnostima projekta „Šta žene od 65+ (ne)mogu u Srbiji danas?”, ćemo vas blagovremeno informisati, nadamo se i uključiti u njih.

Srdačan pozdrav,

Ženske studije i istraživanja