U okviru alternativnog visokoškolskog programa Ženskih studija u Subotici u subotu 25. novembra 2023. u prostoru Savremene gaelrije i onlajn organizovale smo tri izlaganja.

Galina Maksimović, programska koordinatrorka Rekonstrukcije Ženski fond, Beograd govorila je o istorijatu fondacije, principima delovanja, prošlim i sadašnjim aktivnostima kao i njenoj budućnosti.

Dr Sanja Kojić Mladenov u predavanju "Nedostajuće priče – umetnica Lea Vidaković" govorila je o stvaralaštvu subotičke vizuelne umetnice Lee Vidaković, sa poslebnim fokusom na izložbi Memento (2019) koja se bavi temom Holokausta tokom Drugog svetskog rata, odnosno (ne)ispričanim iskustvom i sećanjem autorkine bake Lee Balaš Vidaković, deportovane u Aušvic sa 14 godina.

Svetlana Mladenov je predavanjem "Umetnice - rod, forma, prostor, ambijent" predstavila život i stvaralaštvo umetnica sa ovih prostora različitih generacija: Ana Bešlić (1912-2008), Olga Jevrić (1922-2014), Mira Brtka (1930-2014), Miroslava Kojić (1949) i Vesna Perunović (1960) koje su  po svojim umetničkim istraživanjima i osobenom rukopisu obezbedile su mesto u istoriji umetnosti, a neke od njih i pomerile granice u mediju skulpture.

Moderirala je M. Bašaragin.

gore: S. Tica, S. Kojić Mladenov, R. Biber, D. Mrkić, M. Rakočecić-Cvijanov, S. Mladenov

dole: N. Tonković. M. Bašaragin

Fotto: dokumentacija ŽSI