Поводом одласка у пензију Петра Николића, дугогодишњег одговорног уредника Редакције програма на ромском језику Радио-телевизије Војводине, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду је 24. новембра 2023. године уприличена свечаност у заједничкој организацији Универзитета и Европске асоцијације ромских интелектуалаца (ЕАРИ).

Тим поводом, присутнима су се обратили проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета, Ромео Михајловић, председник ЕАРИ, проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности, професорка емерита др Свенка Савић, оснивачица Школе ромологије (2004-2015) на Универзитету, као и лекар опште праксе др Дејан Димитров, први студент ромске националности који је одлуком Министарства просвете уписан на Медицински факултет Универзитета у Новом Саду 1994. године. Модераторка програма била је Марија Петковић, новинарка Редакције програма на ромском језику РТВ-а.

Имајући у виду целокупан вишедеценијски допринос и посвећени рад, Универзитет у Новом Саду и ЕАРИ су Петру Николићу доделили захвалницу за промоцију образовања, а посебно високог образовања и научноистраживачког рада, кроз многобројне телевизијске емисије Редакције програма на ромском језику РТВ-а, као и за изузетно плодну сарадњу са Универзитетом и његовим чланицама. Захвалницу су заједнички уручили проф. др Дејан Мадић и Ромео Михајловић. Свечаност је оплемењена музичким извођењем Зорана Мулића, композитора и професора Академије уметности, који је наступио са својим студентима.

Петар Николић је носилац идеје и концепта Ромске редакције од оснивања до данас. Цео радни век посветио је, пре свега, образовању и интеграцији ромског народа, са јасним циљем рушења бројних предрасуда и стереотипа према Ромима. Зачеци Редакције на ромском језику налазе се у иницијативи Матице ромске за увођење емисије која би за циљ имале еманципацију и интеграцију ромске националне заједнице. На основу тога је 1988. године покренут експериментални програм, емитовањем полусатне месечне емисије на програму тадашње Радио-телевизије Нови Сад, односно Радио-телевизије Београд, који је 1992. године прерастао у редован програм ових телевизија.

Концепт рада ове редакције дефинисан је у четири области – образовање, запошљавање, становање и здравство, које су 2005. године постале и принципи Међународне декаде Рома. У програму је посебна пажња посвећена и упостављању интерактивног дијалога са неромским становиштвом, са циљем међусобном упознавања, а двојезична концепција српског и ромског језика креирала је основну тачку ослонца медијског информисања коју до тада ниједна редакција националних заједница није применила. Данас Ромска редакција емитује око 5.000 минута радијског и телевизијског програма месечно.

Поред иницијативе за увођење ромског језика у медије, Петар Николић је заједно са Трифуном Димићем (1956–2001), песником, писцем, преводиоцем и ромологом, покренуо иницијативу за увођење ромског језика у основне школе, али и за формирање студијског програма за васпитаче на ромском језику на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу. Такође, његов допринос огледа се и у дугогодишњој мисији укључивања припадника ромске заједнице у образовне установе, а посебно на високе школе и факултете. Захваљујући његовој подршци четири припадника ромске заједнице стекли су и звање доктора наука на Универзитету у Новом Саду, од којих су три Ромкиње.

Говор проф. емерите др Свенке Савић на свечаности поводом одласка у пензију Петра Николића

 

УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУУРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА УРЕДНИКУ РЕДАКЦИЈЕ НА РОМСКОМ ЈЕЗИКУ РТВ-А ПЕТРУ НИКОЛИЋУ

Извор: https://www.uns.ac.rs/index.php/vesti-2/7930-zahvalnica-petru-nikolicu