U okviru petog ciklusa alternatativnog visokoškolskog obrazovnog programa Ženskih studija u Subotici 15. juna 2024. održana su dva predavanja u prostoru Savremene galerije Subotica i onlajn.

Prof. dr Daša Duhaček govorila je na temu "Ženske studije i studije roda – osnovni pojmovi i kratak istorijski pregled" a cilj predavanja i razgovora jeste da formuliše temeljne pojmovi i početne pretpostavke studija roda/ženskih studija, ali najavi i značajne sporove i produktivne debate na kojima počiva ova oblast istraživanja. Osim toga razgovorom je izlagačica obuhvatila i pregled razvoja institucionalnih i vaninstitucionalnih projekata i doprinosa iz ove oblasti u Beogradu.

Staša Zajović u izlaganju "Ujedinjena desničarska antirodna ofanziva protiv ženskih prava i demokratije" ukazala je na uzroke nastanka tzv. 'antirodne ideologije', glavne mehanizme i društvene nosioce njenog razvoja i održanja u regionu danas koji su zajedno usmereni ka potiranju osnovnih ljudskih prava među kojima su i ženska prava.

Moderirala je M. Bašaragin, koordinatorka obrazovnog programa "Ženske studije 2024. Subotica".

M. Bašaragin