Udruženje Ženske studije i istraživanja dugoročno realizuje projekat „Znamenite žene“ u okviru kojeg su do sada štampane monografije o Nedi Božinović (Gordana Stojaković, 2002), feminiskinje, mirovnjakinje i političarke, Jelici Rajačić Čapaković (Svenka Savić, 2008), političarki i prvoj sekretarki za ravnopravnost polova u APV, Eriki Marjaš (Svenka Savić, 2018), poznatoj primabalerini Baleta SNP. U svim ovim monografijama primenjuje se metod višeglasja: žene koja priča o sebi, autorke teksta i mnogobrojnih ’drugih’ koji evociraju svoje sećanje na znamenitu ženu.
Promocija knjige „Erika Marjaš“ (video)
Promocija knjige „Erika“ u Beogradu
Promocija knjige „Erika“
Promocija knjige „Erika“ u Subotici

 

Povodom 10-ogodišnjice rada Udruženja „Ženske studije i istraživanja“ urađena je izložba pod naslovom „Ženski pokret u Vojvodini".

 

U okviru ovog projekta pokrenute su i aktivnosti na temu:

Žene na poštanskim markama u Srbiji i Crnog Gori"
Predavanje: Znamenite žene XX veka - Žene na poštanskim markama u Srbiji (2006-2018) (video)
Predavanje: Žene na poštanskim markama u Srbiji i Crnoj Gori (2006-2018)

Našli smo Rozu Luksemburg: 2018-2020.
Ostvaruju diplomirane studentkinje i studenti doktorskih studija Centra za rodne studije UNS sa Udruženjem „Ženske studije i istraživanja“ i sa drugim asocijacijama u gradu Novom Sadu i u Vojvodini, s ciljem da šira javnost obnovi sećanje da je u 2019. godini 100 godina od ubistva Roze Luksemburg u Berlinu i da je u tom povodu potrebno nanovo razgovarati o njenom značaju i posebnom doprinosu antifašizmu, ravnopravnosti žena, ponovo afirmisati njene revolucionarne ideje koje su vanvremenske i uvek aktuelne. Projekat se ostvaruje u obliku tribina, predavanja, radionica i podeli različitih materijala (prevodi pisama, slogani iz tekstova) sa različitim uzrasnim grupama (učenici, studenti, šire građanstvo) zainteresovanim za saradnju oko lika i dela Roze Luksemburg.
Tribina: Znamenite žene XX veka – našli smo Rozu Luksemburg
-
 Tribina „Znamenite žene XX veka – Našli smo Rozu Luksemburg“ 2 

U 2020. dr Margareta Bašaragin realizuje „Znamenite Jevrejke Subotice: životna priča Sonje Licht“ s ciljem da doprinese stvaranju kolektivnog znanja i sećanja na doprinose žena iz različitih nacionalnih zajednica, kroz istraživanje i beleženje životne priče znamenite jedne od njih - Sonje Licht. Istraživački podaci se smeštaju u kontekst promocije interkulturnog dijaloga u multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini grada Subotice, Vojvodine i Srbije kroz istraživanje i promovisanje kulturno-istorijskih vrednosti doprinosa znamenitih Jevrejki Subotice. Rezultat projekta je štampana i elektronska publikacija o jednoj izuzetnoj aktiviskinji za ljudska i ženska prava, sociološkinji, političarki usmerenoj na mir i pomirenje. Projekat traje od 1. avgusta 2020. do 1. aprila 2021. uz finansijsku podršku Saveza jevrejskih opstina Srbije, vodi dr Margareta Bašaragin.